ACTUEEL

Stijn Verbist over het vonnis inzake de terugdraaiende teller

Vindt u ook niet dat er een dringende nood is aan een politieke deontologie?

  • Wat als Vlaamse ministers t.a.v. de bevolking “een misleidende houding” aannemen, zoals de rechter schrijft in het vonnis in bijlage?


U mag zelf het antwoord geven…. (tussen haakjes, volgens Van Dale is ‘misleiden’ hetzelfde als ‘bedriegen’)

Ik denk zonder overdrijven dat dit vonnis (zonder dat ik het met alles wat er in staat eens ben) verplichte lectuur is voor:ย 

  • … alle Vlaamse en federale ministers, burgemeester, schepenen, gedeputeerden… kortom iedereen met een politiek mandaat: het vonnis geeft immers expliciete lessen in politieke deontologie en geeft ook aan op welk juridisch zeer glad ijs politici in functie zich met hun uitspraken begeven.
  • … alle juristen met interesse in overheid en recht, studenten rechten, rechtsgeleerden en professoren…. ik denk oprecht dat het vonnis baanbrekend is, waar het duidelijk de grens aangeeft tussen politieke uitspraken en juridisch bindende uitspraken van politici in functie. De theorie van de verbintenis uit eenzijdige wilsuiting wordt helder toegelicht en in het perspectief van de Vlaamse (politieke) realiteit gehouden…

ย 

Ik ben het niet op alle punten eens, dat mag wel duidelijk zijn, maar het vonnis is echt buitengewoon boeiend.

  • Ik onthoud me hier van juridische commentaar of juridische kritiek bij het vonnis.
  • Ik deel het met uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van mijn cliรซnt. Alle individuele gegevens zijn onleesbaar gemaakt.
  • Ik deel het omdat een partij (niet รฉรฉn van mijn cliรซnten) gisteren een vonnis heeft overgemaakt aan een journalist die er een erg beperkt artikel aan gewijd heeft.
  • Dit bericht wordt gepost onder voorbehoud van alle rechten en zonder enige nadelige erkenning.
  • Ik dank mijn achtbare tegenstrevers (Loyens&Loeff en Omega Law) alvast (…) voor de zeer professionele en uitdagende aanpak en interactie.
Deel via