AANSPRAKELIJKHEID & CONTRACTEN
Opmaak, uitvoering & beëindiging van alle mogelijke contracten
Ieders leven is doordrongen van het sluiten van contracten met anderen. Onze advocaten adviseren u op basis van decennialange ervaring en met een creatieve analyse van de situatie bij de opmaak, uitvoering en beëindiging van grote en kleine contracten. Bij contractuele geschillen zoekt Verbist Advocatuur een onderhandelde oplossing waar mogelijk en voert zij een gerechtelijke procedure waar nodig. Wij staan dagelijks paraat om u te ondersteunen bij:
- Opmaak van courante contracten (zoals koop-verkoop, woninghuur, handelshuur, gemene huur, (erf)pacht, opstal, dading) en complexe aangelegenheden (zoals aanneming/bouw, projectontwikkeling, overdracht van aandelen en aandeelhoudersovereenkomsten)
- Betwisting tussen contractspartijen over de totstandkoming, uitvoering of beëindiging van het contract, bv. dwaling, bedrog, gewijzigde omstandigheden, overmacht, opzeg, wanprestatie, …
- Discussie over afspringen van onderhandelingen, schending van informatieverplichtingen, interpreteren van clausules en de bedoeling van de partijen en rechtsmisbruik
- Procedures over contractuele geschillen en aansprakelijkheid
- ...
Schade door fout
Een fout is vaak snel gemaakt en kan schade veroorzaken aan een ander, waarbij uw aansprakelijkheid in het gedrang komt en de schade moet worden vergoed. Verbist Advocatuur is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsdossiers en staat zowel de (vermeende) schadeveroorzaker als de schadelijder bij in onderhandelingen, methoden van minnelijke geschillenoplossing en (buiten)gerechtelijke procedures. U kan terecht bij onze ervaren advocaten voor de volgende aansprakelijkheidsgeschillen:
- Contractuele aansprakelijkheid (bv. verborgen gebrek, niet-conforme levering, niet-betaling, onrechtmatige beëindiging, …)
- Buitencontractuele aansprakelijkheid voor eigen foutief gedrag, voor andermans daad (bv. voor kinderen en leerlingen) of voor zaken (bv. gebrekkige producten, dieren en gebouwen)
- Beroepsaansprakelijkheid of professionele aansprakelijkheid (bv. advocaat, notaris, vastgoedmakelaar, leerkracht, bestuurder van een vennootschap, …)
- Medische aansprakelijkheid
- Overheidsaansprakelijkheid van wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht
- Verzekeringskwesties
- ...
Bouw- en aannemingsrecht & projectontwikkeling
De ontwikkeling van een vastgoedproject kent verschillende juridische dimensies, zodat de realisatie ervan juridische begeleiding vereist in de administratieve fase, contractuele fase en uitvoeringsfase. Wij staan al jaar en dag bouwheren, aannemers, architecten en projectontwikkelaars bij in alle juridische uitdagingen waar zij voor staan. Aangezien ons kantoor volledig onafhankelijk is, kunnen wij uw belangen ten volle behartigen. Onze bijstand houdt onder andere verband met:
- Opmaak van en begeleiding bij overeenkomsten met betrekking tot de aanneming en uitvoering van werken (woningbouw, industriebouw, publieke werken, wegenbouw, …)
- Opmaak van en begeleiding bij specifieke overeenkomsten inzake projectontwikkeling (recht van opstal, projectmanagement, samenwerkingsovereenkomst, architectenovereenkomst, oprichting SPV, Wet Breyne, …)
- Advies bij alle geschillen inzake bouw en aanneming, bv. offerte, uitvoeringstermijnen, kostprijs, meerwerken, kwaliteitseisen, gebreken, onderaanneming, …
- Begeleiding in het volledige administratieve traject om de nodige vergunningen te verkrijgen, zoals overleg met de overheid/buurt en administratieve beroepsprocedure
- Onderhandelingen, minnelijke besprekingen, procedures en deskundigenonderzoeken tussen de betrokken actoren
- ...
Contracteren met de overheid
Overheden sluiten dagelijks contracten met andere overheden, ondernemingen en particulieren. Hierbij kunnen zij niet handelen naar eigen goeddunken, maar wordt hun contractsvrijheid enigszins beperkt door de specifieke regels en beginselen die zij moeten respecteren. Zowel de overheden als hun contractspartijen moeten dan ook steeds de nodige aandacht aan de dag leggen bij het contracteren. U kan beroep doen op onze expertise over:
- De draagwijdte van de specifieke regels voor de overheid bij de keuze van de medecontractant en de uitvoering van het contract (bv. gelijkheid, non-discriminatie, transparantie en mededinging, …)
- De toepassing van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (bv. zorgvuldigheid, redelijkheid, motivering, …)
- De vestiging van zakelijke rechten (bv. erfdienstbaarheid) of persoonlijke rechten (bv. huur) door de overheid op openbare dan wel private domeingoederen
- Het toestaan van administratieve gebruiksrechten door de overheid (bv. domeinconcessie en domeinvergunning) of het sluiten van gewone contracten (bv. diensten en aanneming)
- Overheidsopdrachten (aanbesteding en uitvoering)
- ...
Consumentencontracten
Particulieren genieten bij de aankoop van goederen en diensten een wettelijke bescherming. Het consumentenrecht bevat de regels voor contracten tussen consumenten en ondernemingen. Bij het sluiten van een consumentencontract moet niet enkel de consument, maar vooral de onderneming die de goederen en diensten levert, alert zijn voor de beschermingsregels. Wij zijn uw perfecte partner voor bijstand over de bijzondere aspecten van het consumentenrecht, waaronder:
- Analyse van de Europese en Belgische wetgeving en advies over specifieke consumentengeschillen, bv. koop of afstand, herroepingsrecht, garantie, abonnementen, …
- Toelichting over de rechten en plichten van de consument en onderneming, bv. onrechtmatige bedingen, informatieverplichtingen, …
- Advies over het uitvoeren en afdwingen van consumentencontracten en actiemogelijkheden van een consument in het kader van (buiten)gerechtelijke geschillenbeslechting
- Opmaak en revisie van consumentencontracten en algemene voorwaarden conform de beschermingsregels van het consumentenrecht
- ...
Productaansprakelijkheid
Productaansprakelijkheid betekent dat een producent aansprakelijk kan worden gesteld voor schade veroorzaakt door een gebrek in zijn product. Ook de fabrikant en de leverancier van het product kunnen worden betrokken bij zo’n schadegeval. Deze aansprakelijkheid voor gebreken in producten (aldus enkel roerende goederen) wordt geregeld in afzonderlijke Europese en Belgische wetgeving. Onze gedreven advocaten helpen u graag met de volgende aspecten van productaansprakelijkheid:
- Onderzoek van de Europese en Belgische wetgeving en toetsing van de toepassingsvoorwaarden van productaansprakelijkheid
- Nazicht en toepassing van mogelijke verweermiddelen van de producent bij een gebrek in zijn product, zoals het ontwikkelingsrisico en de onderdelenexceptie
- Opmaak en controle van de mogelijke contractuele aansprakelijkheidsregelingen en exoneratiebedingen
- Begeleiding van producenten en consumenten in onderhandelingen, geschillen en gerechtelijke procedures inzake productaansprakelijkheid
- ...