ACTUEEL

Bede om mededogen, medemenselijkheid en voorzichtigheid

“Een dag om misselijk van te worden” liet de Minister van Omgeving woensdag optekenen (https://lnkd.in/e4wBBCUd) omdat het voorstel van stikstofdecreet vandaag op 21 december 2023 niet kan worden gestemd. Ik hoop oprecht dat het intussen beter met haar gaat (en als dat nog niet het geval zou zijn: een koffielepel geraspte gember zou kunnen helpen).

Want ziek zijn, dat is niet goed voor een mens. En ziek, daar worden de Vlaamse boeren hier al jaren van…

Boeren en eigenaars van het Turnhouts Vennengebied, een opgegeven regio ergens in de Noorderkempen, richtten op 14 februari 2023 een (smeek)bede aan de Vlaamse Regering, een dringend verzoek om voorzichtigheid, mededogen en medemenselijkheid in het Stikstofbeleid. Een inhoudelijk antwoord bleef uit. In de plaats van voorzichtigheid, mededogen en medemenselijkheid kregen ze hoon, verwijt en nog meer onzekerheid.

We zijn bijna een jaar verder en we staan minder ver dan nergens.

Deze Kempense boeren, goede mensen, rechtgeaarde Vlamingen die dag in dag uit proberen er het beste van te maken, zijn intussen weer wat kleiner geworden, weer wat minder hoopvol, weer wat meer illusieloos… Naarmate de tijd verstrijkt voelen ze zich meer en meer in de steek gelaten.

Voor hen is stikstof geen politiek spel, maar een dagdagelijkse, dwingende en schrijnende realiteit van onzekerheid, verlies en machteloosheid.

Stikstof hangt voor hen als een donkere mist boven de feesttafels van Kerstmis en Nieuwjaar… En niemand die zegt dat het wel goed komt.

Ik kan niet zeggen dat het goed komt, maar ik wil hen heel graag een hart onder de riem steken. En ik weet dat velen men hen meeleven.

Deel via