ACTUEEL

De black box van justitie: waarom is de achterstand zo dramatisch?

Er is vandaag allicht te veel om diep ongerust over te zijn. Normaal zouden we en masse op straat moeten komen, want inderdaad: de werking van de rechtsstaat is essentieel, en er loopt heel wat fundamenteel mis – binnen en buiten Justitie. Maar we zijn ongevoelig geworden voor deze boodschap. Uiteindelijk went alles. We proberen onze eigen zaakjes wat te runnen en trachten er het beste van te maken. Engagement is riskant. De aanpak van Justitie vergt een vernieuwende en creatieve omvattende visie, uiteraard vertrekkend van wat er nu is. Een ‘volledige heropbouw’ is niet nodig, maar wel een vernieuwende benadering, een onthechting van (eigen) belangen. Het beeld dat in De Tijd wordt geschetst is zorgelijk, maar is het ook correct?

Enkele citaten uit het artikel:

 

  • “Ook al ontkennen velen dat er à l’aise gewerkt wordt, toch is het uitgerekend vanwege de beperkte werkdruk dat veel jonge juristen overstappen naar de magistratuur”.
  • “Justitie wordt geleid door juristen die niet altijd over de juiste managementvaardigheden beschikken.”
  • “‘Sommigen zeggen dat ze overwerkt zijn, maar kunnen wel uren op café spenderen en elke dag om 17 uur naar huis gaan’,”
  • “Veel heeft te maken met de immense achterstand die de Belgische justitie heeft in digitalisering. Rechtbanken blijven overtuigingsstukken op papier vragen en het is nog altijd wachten op een digitale databank van vonnissen en arresten”.
  • “Volgens de laatst beschikbare cijfers werkte een magistraat van het Brusselse hof 117 zaken per jaar af, het gemiddelde bij de andere hoven was 145. Bovendien zijn er veel langdurig afwezigen in het Brusselse hof: bij de griffiers zat in 2020 een zesde van het personeel thuis. ‘Eigenlijk is nog niets gebeurd om de achterstand aan te pakken’, zegt een magistraat van het Brusselse hof van beroep.”
  • “Voor tal van vacatures is zelfs niemand kandidaat. Bovendien staat de magistratuur voor een pensioneringsgolf. Meer dan 150 selectieprocedures zijn lopende

 

Het zou goed zijn als magistraten hierop zouden reageren. Klopt dit? Hoe ervaren zij dit? Op magistraten rust geen spreekverbod hoor. In Nederland is er stilaan openheid aan het komen, niet louter persoonlijk en informeel, maar ook op institutioneel niveau.

 

Maar ook, en enigszins hoopgevend: “Van Quickenborne verkreeg dat het justitiebudget tegen volgend jaar 2,25 miljard euro bedraagt, tegenover 2 miljard aan het begin van de legislatuur. Vandaag zijn er in totaal 2.505 magistraten, op een wettelijk kader van 2.630. Sinds het begin van de legislatuur gaat het om een nettotoename van 93 magistraten.”

Deel via